måndag 27 september 2010

Vad kan bilder vara för slags verktyg?

Ord på en whiteboardtavla. Inventering, systematisering.
Skapa ordning för att kunna tänka nytt.

Ord som ska skapa bilder i våra huvuden. Ord som skapar mening.

Bildning? Utbildning? Utveckling?




Mina designelever ska delta i en tävling, Design Open, och ska formge något för hemmet som medvetandegör eller minskar vår energiförbrukning. De ska tänka kreativt. Nytt. Vi börjar med en inventering med hjälp av ord på elektriska apparater man finner i hemmet. Så ser ofta designprocessen ut. Det börjar med ordet. Många kreativa processer börjar så. Med en Mindmap eller en språklig inventering. Ord, tecken som skapar mening. Jag har tänkt mycket på att det som sedan ska bli bilder ofta börjar med text. Är det rätt verktyg? Vad förverkligar orden i designprocessen? Vilka bilder skapar orden dammsugare, lampa, diskmaskin eller TV-spelskonsol i mina elevers huvuden när de sitter där i början av sin process? Är ordet ”radio” egentligen en bild? Gränsen mellan text och bild är glidande. Varför börjar vi inte med bilden?

Det var intressant det Thomas sa att vi när vi inte ser bilder vid läsning av en text så stannar vi. Förståelsen finns inte där- vi bildas inte. Man vrider och vänder på orden och förstår lite mer hur det semantiskt hänger samman.
Men frågan var egentligen: Vad kan bilder vara för slags verktyg? Kan de fungera som en länk mellan människor som synliggör våra föreställningar? Vår världsbild? Vi har ofta bilder i huvudet av hur saker är eller ska bli. Kan man använda sig av det mer i sin undervisning? Ett sätt att synliggöra hur vi tänker, vilka vi är och vart vi befinner oss kulturellt?
Självklart gör vi det redan. Vi gör det när vi ger våra bildelever teman de ska jobba med. Det kan vara illustrationer eller bilder som uttrycker olika stämningar eller upplevelser. Men vad är dessa bilder för verktyg? Kan man när vi tänker oss att de är en länk/kommunikation försöka förstå var dessa bilder eller föreställningar kommer ifrån och då även öka förståelsen för vår omvärld och vår plats i den, på ett mer medvetet sätt än vi kanske gör nu? Bilder skapar även en ”falsk förståelse” av världen. Vi tror vi vet något som kanske inte alls stämmer. Kan bilderna bli ett verktyg att synliggöra detta?

Kanske tänker jag så nu då jag har elever från hela världen där skrift- och även det talade språket inte räcker till? Det intressanta är att de ofta även har ett outvecklat bildspråk.  Vad kan då bilderna egentligen vara för verktyg för dem? Jag har inga svar på mina frågor just nu men jag kommer tänka mycket på det här framöver.

1 kommentar:

  1. hje igen!
    JAg hittade här funderingar som jag tycker är jätteintressanta. Dels så har du skrivit så att jag verkligen kommer ihåg Tomas föreläsning. Du tar också upp tankar som jag funderat mycket över inte minst i min fotouppgift jag gjorde med eleverna. Man försöker sätta ord på sina tankar men man försöker också sätta bilder till sina ord...
    Om jag hade bett eleverna beskriva "ett möte" med ord så hade jag aldig fått så här intressanta svar. De bilder som de har tagit ger möjligheter för mina EGNA tankar att växa vidare kring vad ett möte kan vara.
    Jag tror att det är det som bilder gör. De säger aldrig en sanning utan de ger oss ledtrådar till våra egna (och andras) uppfattningar om saker och ting. Det som den vita handen med mörka fläckar säger mig hade eleven aldrig i ord kunnat förklara. Nu kunde hon illustrera något på ett poetiskt vis och låta mig själva tänka tanken färdigt. På så sätt blir jag indragen i processen. Jag blir aktiv och funderar aktivt över det som hon vill säga. Istället för att bli skriven på näsan. Bra konst tycker jag.
    Oj det blev långt... Tack för att du lät mig komma att tänka på detta!

    SvaraRadera